Thuis energie besparen: 9 tips voor minder energieverbruik

In deze blog gaan we in op een belangrijk thema: thuis energie besparen. Een onderwerp waar we voor jou een win-win situatie creëeren. Je hebt namelijk lagere energiekosten, terwijl je tegelijkertijd minder CO₂ uitstoot. Dat is dan weer goed voor het milieu. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we in dit artikel 10 tips verzameld voor minder energieverbruik én daarmee te besparen op de energiekosten. Kies voor één of meerdere tips: van gemakkelijk energie besparen tot meer investeren. Jij kiest de juiste tips!

Tip 1: sluipverbruik voorkomen
De nummer één tip voor het verlagen van het energieverbruik is sluipverbruik voorkomen. Sluipverbruik is het stroomverbruik van een apparaat dat op stand-by staat. Denk bijvoorbeeld aan de stand-by stand van de televisie of kleine lampjes in apparaten. Een slimme tip is het volledig uitschakelen van apparaten. Niet op stand-by, maar volledig uit of zelfs met de stekker uit het stopcontact. Op die manier ben je er zeker van dat het apparaat geen stroom verbruikt. Een handige tip is een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Op die manier schakel je het stroomverbruik van meerdere apparaten in één keer aan/uit.

Tip 2: lampen vervangen door LED verlichting
In de meeste huizen wordt steeds vaker LED verlichting gebruikt. Toch vind je in veel huishoudens nog steeds gloeilampen of halogeen verlichting. Hoewel de aanschafprijs van LED lampen hoger ligt, bespaart het 75% en 85% tegenover gloeilampen of halogeen verlichting. Bovendien gaat een LED lamp een stuk langer mee. De levensduur van LED lampen is tot wel 9x langer dan andere lampen. Denk er daarnaast over na om de lampen uit te doen wanneer je een ruimte verlaat, of maak gebruik van bewegingssensoren of een tijdschakelaar voor lampen. Zo bespaar je energie, maar ook geld.

Tip 3: kies energiezuinige A+++ apparaten
Huishoudelijke apparaten zijn grote energieverbruikers in een huishouden. Bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten is het daarom belangrijk om te kiezen voor de energiezuinige variant. Dit is een wasmachine, vaatwasser, koelkast of vriezer met een goed energielabel. Het is hierbij echter wel belangrijk om goed op te letten: een A+ label is de minst energiezuinige variant, een A+++ de meest energiezuinige variant. Hoewel een apparaat met een A+++ energielabel vaak duurder is, verdient hij zichzelf snel terug. In de dagelijkse praktijk is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid gebruik. Kies bijvoorbeeld in de zomer voor het drogen van de was op een wasrek, in plaats van in de droger. Ook een volle vaatwasser aanzetten, in plaats van een halfvolle levert je minder energieverbruik op.

Tip 4: de juiste isolatie zorgt voor minder warmteverlies
Door de juiste isolatie wordt warmteverlies in huis voorkomen. Daarnaast zorgt slechte isolatie voor meer tocht, met als gevolg dat het kouder is, of kouder aanvoelt. Dicht daarom kieren en spleten om tocht te voorkomen, waardoor het aangenamer aanvoelt. Tochtstrips, purschuim en kit zijn je beste vriend bij het verhelpen van tocht.

Denk daarnaast na over structurele isolatie. Goede voorbeelden zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Om dit te stimuleren worden op verschillende manieren van isolatie subsidies verstrekt. Informeer hiernaar via je Gemeente. Ook HR++ dubbel glas zorgt voor een betere isolatie en houdt warmte binnen en kou buiten. Isolatie is een positieve investering, die ook doorwerkt in de waarde van de woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *