Bespaartips: bespaar op woonverzekeringen en energie

Als Nederlanders verzekeren we onszelf ontzettend goed. We hebben veel verschillende verzekeringen lopen, waarbij eigenlijk alleen de zorgverzekering en WA-verzekering voor auto’s verplicht zijn. Gemiddeld hebben we zelfs zo’n 8 verzekeringen per persoon. In veel gevallen zijn de risico’s die we met de verzekering afdekken te overzien. Wanneer we er kritisch naar kijken valt vaak op dat veel verzekeringen meer kosten dan wat je mogelijkerwijs zult gaan ontvangen door de dekking. In deze blogs nemen wij de tips met je door om te besparen op je (woon)verzekeringen en de energiekosten. Daardoor kun je de kosten, zeker in deze tijden, goed in de hand houden en verlaag je de vaste lasten.

1. Verzeker niet wat je zelf ook kunt betalen
Beoordeel je aanvullende verzekeringen. Bepaal of je de verzekering wel of niet nodig hebt en vraag jezelf af of je de (hoge) rekeningen ook zelf zou kunnen betalen. Zet bijvoorbeeld in plaats van jezelf te verzekeren, elke maand geld opzij. Daarmee spaar je elke maand geld, dat je behoudt wanneer je geen kosten maakt op de aanvullende verzekering. Weeg de kosten van de aanvullende verzekeringen goed af tegen de potentiële, verwachte kosten, dan zul je jezelf beseffen dat veel verzekeringen mogen komen te vervallen.

2. Voorkom dat je jezelf oververzekert
Deze tip geldt voor de opstal- en inboedelverzekering, maar ook voor de autoverzekering. Je moet namelijk goed bedenken welk bedrag je verzekert. Verzeker je bij je opstal- en inboedelverzekering namelijk meer dan de waarde, dan betaal je premie voor een bedrag dat je nooit uitgekeerd zult krijgen. Voor het bepalen van de juiste waarde kun je het beste gebruik van van de inboedelwaardemeter. Deze zorgt voor een garantie tegen onderverzekering. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de autoverzekering, waarbij veelal de dagwaarde wordt uitgekeerd. Verzeker je jezelf tegen een hoger bedrag dan de dagwaarde, dan betaal je maandelijks meer premie dan nodig. Laat je hier dan ook goed over adviseren.

3. Collectief verzekeren is niet altijd voordeliger
Er zijn veel manieren om jezelf collectief te verzekeren, bijvoorbeeld via je werkgever of een ledenorganisatie. Zij hebben dan afspraken gemaakt met de verzekeraars over korting of ruimere vergoedingen. Het is echter belangrijker om te onderzoeken wat voor jezelf het voordeligste is. Bekijk of je de behandelingen in de collectieve verzekering ook echt nodig hebt, en of jij jezelf met de collectieve verzekering niet oververzekert. Op die manier bespaar je het meeste op je verzekeringen, en daarmee op je vaste lasten.

4. Betaal de verzekeringspremie jaarlijks
Heb je financieel de mogelijkheid om de verzekeringspremie in een keer te betalen, doe dit dan. Je krijgt dan een korting van 1% tot 3% op de totale jaarpremie. En aangezien de meeste verzekeringen gezamenlijk een behoorlijk bedrag zijn bespaart het zomaar enkele tientallen euro’s.

5. Kies voor een doorlopende reisverzekering
Ga je regelmatig op vakantie, kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Je bespaart op deze manier op twee manieren: je bespaart tijd met het telkens uitzoeken van de goede en goedkope kortlopende reisverzekering. Bovendien is een doorlopende reisverzekering vaak al goedkoper wanneer je twee keer per jaar op vakantie gaat. Bovendien is de partner vaak mee verzekerd wanneer een van beide een reisverzekering neemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *