Overstappen van energieleverancier: wat komt erbij kijken?

Is overstappen energieleverancier jaarlijks echt de moeite?
Een vraag die veel mensen zich stellen is of het nu wel echt de moeite waard is om elk jaar opnieuw de actuele energieprijzen te gaan vergelijken. Overstappen energieleverancier is het zeker. Uiteraard spreekt het voor zich dat de verschillen in prijs sterk afhankelijk zullen zijn van het jaar in kwestie, maar in het merendeel van de gevallen zal je toch wel een bepaalde besparing weten te realiseren. Wil je er dus graag zeker van zijn dat je echt elk jaar opnieuw kan genieten van de scherpst mogelijke tarieven op de markt voor jouw energiecontract? Dan zal je toch even wat tijd moeten voorzien om te ontdekken wat de actuele energieprijzen nu precies zijn.

Hou rekening met de boete en pas op met welkomstacties
Wanneer je vroegtijdig gaat overstappen naar een andere energieleverancier zal je wellicht rekening moeten houden met het betalen van een overstappen energieleverancier boete. De hoogte van deze boete is in de praktijk afhankelijk van twee verschillende factoren. In eerste instantie wordt er namelijk gekeken naar de resterende contractperiode, maar daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het feit of je enkel gas of stroom of beide producten afneemt bij de energieleverancier die je gaat verlaten. Op moment van schrijven is het zo dat je rekening dient te houden met de onderstaande overstappen energieleverancier boete:

50 euro boete bij een resterende contractperiode van 1,5 jaar;
75 euro boete bij een resterende contractperiode van 1,5 tot 2 jaar;
100 euro boete bij een resterende contractperiode van 2 tot 2,5 jaar;
125 euro boete bij een resterende contractperiode van 2,5 jaar of later;
De bovenstaande tarieven gelden uitsluitend voor mensen die één product, dus of gas of elektriciteit vroegtijdig stopzetten. Gebeurt de vroegtijdige stopzetting voor beide producten of diensten? In dat geval moet de boete worden verdubbeld.

Overstappen energieleverancier met cadeau
Op het eerste zicht lijkt overstappen energieleverancier met cadeau natuurlijk erg leuk en interessant. In de praktijk is dat echter lang niet altijd het geval. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat er bij een langdurig contract van bijvoorbeeld vier jaar gratis een slimme thermostaat wordt voorzien. Wordt het contract vroegtijdig verbroken? Dan kan dat er voor zorgen dat je niet alleen de kostprijs van de thermostaat moet betalen, maar ook hoge installatiekosten. Voordat je over gaat stappen naar een nieuwe energieleverancier is het dan ook zeer belangrijk om even grondig de voorwaarden te lezen van de welkomstpromotie die je hebt benut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *