10x tips: Hoe kun je écht duurzaam wonen?

Mensen vinden duurzaam wonen vandaag de dag meer dan ooit belangrijk. Dat valt af te leiden uit heel wat verschillende zaken. Wil jij er ook graag een duurzamere levensstijl op nahouden en ben je dan ook op zoek naar interessante tips duurzaam wonen? Wij stellen alvast 10 interessante duurzaam wonen tips aan je voor op deze pagina.

1. Kies voor een echt duurzame energieleverancier
Eén van de meest voor de hand liggende tips duurzaam wonen heeft betrekking tot het uitkiezen van een echt duurzame energieleverancier. Het betreft hier energieleveranciers welke zo goed als uitsluitend stroom leveren welke is opgewekt door duurzame energiebronnen. Het gaat hierbij dan uiteraard om windmolens en zonnepanelen, bijvoorbeeld Zonnepanelen voor je huis – BonGo solar. Op deze manier werken deze bedrijven elke dag opnieuw actief mee aan de transitie naar een echt schone energievoorziening. Welke energieleveranciers nu precies tot de meest duurzame op de markt behoren verandert uiteraard regelmatig. Het wordt dan ook aangeraden om op gepaste tijdstippen even de groene inspanningen van de verschillende energieleveranciers te bekijken.

2. Denk goed na over je woonlocatie
Wil je echt duurzaam wonen? In dat geval is het altijd interessant om grondig na te denken over je woonlocatie. Veel mensen willen bijvoorbeeld graag duurzaam wonen, maar kiezen er voor om zich ergens op het platteland te vestigen. Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee, ware het niet dat je dan vaak rekening dient te houden met een aanzienlijke reistijd. Familie of vrienden bezoeken, naar het werk rijden en / of boodschappen doen, het kan zomaar vereist zijn om er een behoorlijke afstand voor te moeten overbruggen. Echt duurzaam is dat natuurlijk ook niet, in tegendeel.

3. Probeer zo klein mogelijk te wonen
Des te kleiner de woning is waarin je gaat wonen, des te lager ook het energieverbruik zal komen te liggen. Een kleine woning vereist dan ook niet alleen veel minder verlichting, wat ook te denken van een beperktere hoeveelheid aan elektra evenals verwarming? Er voor kiezen om in een kleine(re) woning te gaan wonen is in de praktijk niet uitsluitend duurzamer, daarnaast kan het ook nog eens flink voordeliger zijn voor je portemonnee. Zo sla je twee vliegen in één klap.

4. Maak gebruik van duurzame middelen
Niet alleen bij het aanschaffen van een woning, maar ook bij het in huis halen van bijvoorbeeld bepaalde levensmiddelen wordt het sterk aangeraden om rekening te houden met niet alleen de maatschappelijke, maar ook met de ecologische verantwoordelijkheid waar je op kan rekenen. Wil je er echt een duurzame levensstijl op nahouden? Geef dan indien mogelijk steeds de voorkeur aan producten evenals materialen welke niet schadelijk zijn voor de leefomgeving. Het is uiteraard ook altijd een goed idee om op dat vlak rekening te houden met het energielabel.

5. Kies voor producten met een lange levensduur
Bij het kopen van bepaalde producten dienen deze bij voorkeur steeds aan twee eisen te voldoen. Zo moeten de producten niet alleen attractief, maar ook praktisch zijn in gebruik. Wanneer de producten van je keuze aan deze twee eisen weten te voldoen zal je namelijk kunnen vaststellen dat je er, zeker over de langere termijn veel meer aan zal hebben. Het is dan ook altijd een goed idee om uitsluitend producten te kopen waar je echt wat aan hebt en die je langdurig kan en zal gebruiken. Meer over comfort in combinatie met fijn duurzaamheid: hier lees je alles voor je huis én tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *